Ovogodišnji Svjetski dan darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja, Hrvatski Crveni križ dočekuje u znaku 70. obljetnice darovateljstva krvi u Republici Hrvatskoj.  Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi koju je organizirao Hrvatski Crveni križ, održana je 1953. godine u Željezari Sisak. Ta, kao i sve druge akcije, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno!

Trendovi posljednjih nekoliko godina ukazuju da darovateljstvo krvi u Republici Hrvatskoj očekuje turbulentno razdoblje zbog migracije stanovništva, starenja darivatelja krvi i odlazak mladih u inozemstvo. Posljedice pandemije COVID-19 u darovateljstvu krvi i dalje se osjećaju – smanjen je broj novih davatelja krvi, osobito među populacijom mladih ljudi. Naime, pandemija je spriječila tradicionalne akcije s maturantima, kao i akcije darivanja na fakultetima, a upravo takve akcije stvarale su nove generacije darivatelja krvi.

Zbog svega navedenog razumljiv je slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi glasi “Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”. Usredotočen je na pacijente kojima je potrebna doživotna transfuzijska podrška i naglašava ulogu koju svaka osoba može imati davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme. Naglašava i važnost redovitog davanja krvi ili plazme kako bi se stvorila sigurna i održiva opskrba krvlju i krvnim pripravcima koji mogu uvijek biti dostupni.

I ovogodišnjim Svjetskim danom darivatelja krvi želi se zahvaliti pojedincima koji daruju krv i poticati više ljudi da postanu novi darivatelji. Želi se i potaknuti ljude dobrog zdravlja da redovito daju krv onoliko često koliko je to sigurno i moguće, kako bi promijenili kvalitetu života pacijenata ovisnih o transfuziji i kako bi pomogli u izgradnji sigurne opskrbe krvlju u svim zemljama svijeta.

Dragi naši darivatelji i darivateljice sretan Vam današnji dan Svjetski dan darivatelja krvi, ostanite i nadalje naši heroji velike obitelji darivatelja.

Vidimo se na našim akcijama sljedećeg tjedna